Het schijnt dat het menselijk ‘genoom’, de volledige verzameling van onze genen (ook wel ons erfelijk materiaal) slechts een half procent muteert per miljoen(!) jaar. Zo’n 160.000 jaar geleden, tijdens het paleolithische tijdperk, aten onze voorouders alles wat vloog, liep en zwom, aangevuld met wilde planten, bessen en vruchten. We zijn ’pas’ 10.000 jaar geleden begonnen met het verbouwen van land en het telen van vee en dat is sindsdien behoorlijk uit de hand gelopen. Landbouw en veeteelt tot daar aan toe, maar het allerergste is het schrikbarend toenemende aantal óverbewerkte voedingsmiddelen, voortgebracht door de gigantische voedingsindustrie. Deze multinationals leiden ons massaal om de tuin en zijn meer bezig met het spekken van hun kas dan ook maar enige zorg te dragen voor onze gezondheid.
Wat kan je als consument hieraan doen en hoe weet je nog wat ergezond is? Enkele simpele leidradan:
- kijk op het etiket: zitten er geraffineerde suikers in het product, koop het dan niet (suiker, glucosesiroop,...).
- eet zo weinig mogelijk geraffineerde zetmelen (bvb wit brood).
- goede voedingsmiddelen zijn zo onbewerkt mogelijk. Is het product herkenbaar als zijnde een natuurlijk product? M.a.w. vers fruit, verse groenten, vers vlees, vers vis, eieren. Alles wat recht uit de natuur op je bord terecht komt, zonder dat er extra bewerkingen (raffineren, toevoegen van suikers of vetten,..) aan gedaan werden in een fabriek, zijn goede en eerlijke voedingsmiddelen. Je vindt deze meestal aan de zijkanten van elke supermarkt.