donderdag 20 augustus 2009

The body of your dreams

Een paar weken geleden heb ik het boek van Tom Venuto aangeraden als ideaal vertrekpunt naar jouw droomlichaam. Sommige mensen lezen nu eenmaal niet graag boeken. Het is leuk om te weten dat alles wat je moet weten, nu ook beschikbaar is in mp3-formaat.


Als je alle diëten al eens geprobeerd hebt, dan is deze uitgave net iets voor u! In het eerste deel van de vierdelige reeks legt hij u uit hoe je op een goede manier doelen zet voor jezelf en hoe je jezelf kan motiveren om deze doelen te behalen.

Het is net op dit punt dat de beste dëten falen: zonder die innerlijke "drive" ben je gedoemd om te mislukken. Gun jezelf een droomlichaam!
Meer weten? Klik hier!

Alli - Orlistat - Dieetpil


Alli is een geneesmiddel dat de werkzame stof orlistat bevat en wordt gebruikt om patiënten te helpen af te vallen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van
volwassenen met overgewicht met een BMI (body mass index) groter dan of gelijk aan 28kg/m2 in combinatie met een caloriearm dieet met weinig vet. Het middel is zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Alli wordt gebruikt als één capsule die driemaal daags direct vóór, tijdens of binnen een uur ná elke hoofdmaaltijd met water moet worden ingenomen. De patiënt hoort daarnaast een dieet te volgen waarin ongeveer 30% van de calorieën afkomstig is van vetten. Het dieetvoedsel dient verdeeld te worden over drie hoofdmaaltijden per dag.

Patiënten die Alli gebruiken moeten voor aanvang van de behandeling met een dieet en met lichaamsbeweging beginnen.

Hoe werkt Alli?
De werkzame stof van Alli, orlistat, is een middel tegen zwaarlijvigheid, dat geen invloed heeft op de eetlust. Orlistat blokkeert enzymen die vet verteren (lipasen) in de maag en darm. Wanneer deze enzymen geblokkeerd worden, kunnen zij bepaalde vetten in de voeding niet verteren; hierdoor kan ongeveer een kwart van het gegeten vet onverteerd de darm passeren. Het lichaam kan deze voedingsvetten niet gebruiken als energiebron of omzetten in vetweefsel.

Dit draagt bij tot 50% meer gewichtsverlies dan met diëten alleen. Dit klinkt spectaculair, maar het gaat exact over 2,5 kg extra gewicht dat je kan verliezen.

Belangrijk hierbij is dat je reeds een laag calorisch dieet volgt waarbij maximaal 30% van het aantal caloriën uit vetten komt. Eet je meer vet, krijg je meer diarree. Met andere woorden: eet gezond, leef gezond!

dinsdag 11 augustus 2009

Inspiratie - Motivatie - One Liners

One Liners en uitspraken die ik leuk vind.

6-pack abs are made in the kitchen, not in the gym
Uitspraak van: Tom Venuto
De mooiste buikspieren krijgt je NIET door enkel maar zwaar te trainen en ZEKER NIET door het aankopen van die speciale toestellen die op TV-shops worden aangeprezen. Verbaasd? Eigenlijk is het simpel: de mooiste buikspieren krijg wanneer je een zeer laag vetpercentage hebt. Hoe krijg je een laag vetpercentage? Door minder te eten dan wat je verbruikt. Door 6 keer per dag de juiste voedingscombinaties te eten en door te sporten. Cardio-training is hierbij een simpele manier om bovenop je laag calorisch dieet extra caloriën te verbranden.

"You cannot out-train a lousy diet."
Uitspraak van: onbekend.

"You can't get professional results by putting in recreational time."
Uitspraak van: onbekend
Je kan nooit de fysiek van een topmodel, een fitnessmodel of topatleet bereiken wanneer je niet bereid bent om hiervoor te trainen als een topmodel, fitnessmodel of topatleet.

"Je bent wat je eet - letterlijk."
98% van de atomen in je lichaam worden binnen het jaar vervangen.

"Je lichaam is perfect."
Uitspraak van: Annemarie Postma
Je lichaam liegt niet en is de perfecte weerspiegeling van wat jij je lichaam hebt aangedaan de adfgelopen jaren. Wanneer je een gezonde levensstijl hebt aangehouden, zal je lichaam dit eerlijk tonen. Het omgekeerde is echter ook waar. Je lichaam is perfect zoals jij het gemaakt hebt. Perfect en perfect eerlijk, nietwaar?

"Diets don't work".
Uitspraak van: Tom Venuto
Een mooi lichaam krijg je niet door diëten alleen. Een gezonde voeding moet je combineren met een aerobe training, krachttraining en ...de juiste motivatie om alles vol te houden. Gezonde voeding voedt je spieren en geeft je energie, het is dus geen dieet!

"Simplicity is the ultimate sophistication"
Uitspraak van: Leonardo Da vinci
Dit is een algemene waarheid die je overal kan toepassen. Hou je dieet en sportschema simpel. Begin zeker geen absurde dieetschema's te volgen, want dit hou je nooit vol. Eet de juiste voeding, op de juiste tijdstippen, maar eet vooral ook dingen die je lekker vindt. Er is keuze genoeg. Pareto had dit ook al door: iedereen kent wel de 80/20-regel. Wanneer je 20% van de juiste maatregelen toepast, kan je reeds 80% van het gewenste resutlaat behalen. Pas dit ook zo toe in je sportschema en je voeding. Keep it simple and fun!

"Er bestaat geen pilletje, er is geen dieet, er is geen magsich drankje".
Jessica Biel antwoordt op de vraag hoe ze haar prachtig figuur behoudt.

"You can either make excuses or get results, but you can't do both."
Uitspraak van: Tom Venuto, The Body Fat Solution

Pressure creates diamonds.

zaterdag 8 augustus 2009

Fitness - oefeningen voor beginners

Zuzanna van Bodyrock.tv geeft op een leuke manier sportdemonstraties en trainingstips. Leuk om naar te kijken en leuk om te doen! Op haar website staan veel meer interessante trainingsvideo's.
Just do it!

vrijdag 7 augustus 2009

Wat eet Jessica Biel en hoe traint zij?

Wat is er meer motiverend dan eens een keertje te kijken hoe beroemdheden aan hun prachtlijf komen. We overlopen even in het kort hoe het dieet- en sportschema van Jessica Biel er uit ziet.



Consequent en doelgericht
Jessica traint 6 keer per week 1 uurtje per keer, waarvan 3 keer cardio en 3 keer spierontwikkeling en toning.

Jessica Biel's dieet:

- Ontbijt: 1 kopje havermout met een handjevol bessen of havermout met stukjes appel en kaneel, en een proteinebron (dikwijls een omeletje van 1 ei met 3 eiwitten)
- Snack: 1 sneetje volkorentoast met amandelboter en schijfjes banaan.
- Middagmaal: Vitamine-rijk slaatjes (spinazie, asperge, brocolli) met limoendressing en een teelepeltje olijfolie of vinaigrette met 175 gr kip
- Vieruurtje: een banaan of een appel of aardbeien of een proteine-drankje of een proteine-reep of een twaalftal ongezouten amandelen
- Avondmaal: 175 gr vis, vol bord groenten, half kopje laag glycemische basmati rijst. Enkele stukjes zwarte chocolade.

Ze zorgt er steeds voor dat ze geen industrieel verwerkt voedsel eet. Ze eet altijd alles zo vers mogelijk. Ze eet samengestelde koolhydraten aan het begin van de dag en bouwt dit in de loop van de dag af.

Biel was al in een goede vorm, maar ze kreeg er toch nog 5 kilo extra af en ze verloor 10% vet voor de opnames van Trinity. Wat me me nog meer verbaasde is dat ze geen weegschaal heeft thuis (!). Ze geeft dus niet veel om haar gewicht, wat mij ook normaal lijkt: het vetpercentage is een veel belangrijker indicator dan totaal gewicht.


Justin Timberlake moet ook onder de indruk geweest zijn van haar conditietraining.

Beroemdheden zoals Jessica Biel hebben de luxe van een full time personal trainer. Maar deze trainer stapt niet op de machins om in haar plaats te trainer. Zij maakte zelf de bewuste keuze om gezond te leven, goed te eten en correct te trainen.

Tijdens een interview antwoordde ze vrij simpel op de vraag hoe ze aan dat prachtlichaam kwam: "Er is geen pilletje, er is geen dieet, er is geen magsich drankje".

Hier kan je het complete artikel lezen

donderdag 6 augustus 2009

Vijf redenen waarom krachttraining belangrijk is


Een goed voedingpatroon en aërobe oefeningen (zoals lopen en zwemmen) zijn onvoldoende om een optimaal resultaat te behalen wanneer je er goed wil uitzien.

Waarom is krachttraining nodig?
Tom Venuto, een personal trainer uit Hoboken, USA, somt in zijn boek "Burn the Fat - Feed the muscle" een groot aantal redenen op. hieronder een kort overzichtslijstje.

1. Wanneer je meer spieren hebt, verbrand je meer caloriën, zowel tijdens het sporten als in rust.

2. Hoe hoger je totale spiermassa, hoe lager je vetpercentage bij een gelijkblijvend totaal gewicht.

3. Door aan krachttraining te doen, worden je cellen gevoeliger voor insuline, zodat de glucose uit het bloed sneller kan opgenomen worden.

4. Door te trainen, vermijd je dat je lichaam in "uithongeringsmodus" gaat: dit is precies waar elk dieet in faalt! Wanneer je minder eet dan wat je lichaam nodig heeft, dan zal het zijn verbruik op "spaarstand" zetten. Al die moeite om een dieet te volgen is dan voor niets geweest. Erger nog: zodra je stopt met diëten, vliegen de kilo's er weer bij. Wanneer je echter krachttraining doet, zal je lichaam niet in deze "uithongeringsmodus" komen, maar blijft je metabolisme op een hoog niveau. Dit is precies wat we willen: je kan normaal blijven eten en dankzij het sporten en je verhoogde spiermassa blijf je caloriën verbranden, zelfs wanneer je slaapt (!).

5. Een getraind lichaam ziet er gewoon beter uit: zeer magere mensen zonder een bepaalde hoeveelhied spieren zijn meesta niet het ideaalbeeld dat we nastreven; (bijna) niemand wil er uit zien als een uitgehongerde anorexia-patient na een dieet.

dinsdag 4 augustus 2009

Burn the fat - Feed the muscle (BFFM)



Wanneer je geïnteresseerd bent in het verbranden van je vet op een volstrekt natuurlijke manier, zonder supplementen, zonder gevaarlijke medicijnen of steroiden en zonder je metabolisme in de soep te draaien, dan is dit het beste boek dat je ooit in de leven zal lezen! Wanneer je de adviezen in dit boek volgt, krijg je gegarandeerd een droomlichaam!

Het boek beschrijft in begrijperlijke taal wat je precies moet doen om je gedroomde lichaam te bekomen, zonder marketing-poeha. Gewoon eerlijke informatie over motivatie-technieken, correcte voeding en een gebalanceerd sportschema.

Het ziet er uit als een bodybuildingboek, maar het is echt wel geschreven voor iedereen, dus niet enkel voor bodybuilders. Ikzelf heb er zeer veel nuttige tips uit gehaald. Ik zal in deze blog trouwens regelmatig nuttige tips uit dit boek uit de doeken doen.

Tom Venuto is een personal trainer die reeds verschillende internationale wedstrijden in de steroidvrije klasse heeft gewonnen. Wanneer je kijkt naar zijn perfecte lichaam, dan weet je dat deze man echt wel al de knepen van het vak kent om er goed en gezond uit te zien. Wanneer je op de afbeelding van het boek klikt, kom je op zijn website uit.

donderdag 9 juli 2009

De Cholesterol mythe

Waar is Unilever in godsnaam mee bezig? Ik vond hun reclame over hun ijsjes al zwaar misleidend en met de haren getrokken (zie mijn post Ola tussendoortjesvergelijker), maar dit slaat alles! Melchior Meijer, een vooraanstaand journalist schreef een kritisch artikel over cholesterol en de gevaren van Omega-6 (in margarines zoals Becel Pro Activ). Blijkt dat het concern er alles aan doet om de waarheid te boycotten.

Korte samenvatting:
•Veertig jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt.
•Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren ’60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet, vooral door het cholesterolverlagende linolzuur. Hierdoor zou het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. Bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum.
•Wetenschappelijk onderzoek wijst sinds midden jaren ’80 uit dat de westerse bevolking juist te véél linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige fysiologische reacties. Daardoor ontstaat ondermeer een verhoogd risico op juist hartinfarcten. Amerikaanse, Franse en Japanse experts waarschuwen daarom voor het gebruik van extra linolzuur.
•Unilever – producent van het linolzuurrijke Becel – noemt deze autoriteiten bij monde van een woordvoerder ‘hittepetitten’. Ook de Nederlandse Hartstichting, promoter van Becelproducten, doet het onderzoek van deze experts af als ‘niet relevant’.
•Linolzuur concurreert in het lichaam met een ander vetzuur: alfa linoleenzuur. Van alfa linoleenzuur is onomstotelijk aangetoond dat het fatale hartinfarcten voorkomt. De meeste mensen krijgen te weinig alfa linoleenzuur. Door veel linolzuur te consumeren, wordt hun relatieve gebrek aan alfa linoleenzuur nog groter.
•Unilever lijkt een Nederlandse studie naar het beschermende effect van alfa linoleenzuur te hebben gemanipuleerd. Het bedrijf weigerde Groningse onderzoekers een margarine met weinig linolzuur te verschaffen. Op die manier bleef het schadelijke effect van extra linolzuur – dat in buitenlandse studies reeds was aangetoond – onder de radar.

Het complete artikel vind je hier:

Eten en de menselijke evolutie

Het schijnt dat het menselijk ‘genoom’, de volledige verzameling van onze genen (ook wel ons erfelijk materiaal) slechts een half procent muteert per miljoen(!) jaar. Zo’n 160.000 jaar geleden, tijdens het paleolithische tijdperk, aten onze voorouders alles wat vloog, liep en zwom, aangevuld met wilde planten, bessen en vruchten. We zijn ’pas’ 10.000 jaar geleden begonnen met het verbouwen van land en het telen van vee en dat is sindsdien behoorlijk uit de hand gelopen. Landbouw en veeteelt tot daar aan toe, maar het allerergste is het schrikbarend toenemende aantal óverbewerkte voedingsmiddelen, voortgebracht door de gigantische voedingsindustrie. Deze multinationals leiden ons massaal om de tuin en zijn meer bezig met het spekken van hun kas dan ook maar enige zorg te dragen voor onze gezondheid.

Wat kan je als consument hieraan doen en hoe weet je nog wat ergezond is? Enkele simpele leidradan:
- kijk op het etiket: zitten er geraffineerde suikers in het product, koop het dan niet (suiker, glucosesiroop,...).
- eet zo weinig mogelijk geraffineerde zetmelen (bvb wit brood).
- goede voedingsmiddelen zijn zo onbewerkt mogelijk. Is het product herkenbaar als zijnde een natuurlijk product? M.a.w. vers fruit, verse groenten, vers vlees, vers vis, eieren. Alles wat recht uit de natuur op je bord terecht komt, zonder dat er extra bewerkingen (raffineren, toevoegen van suikers of vetten,..) aan gedaan werden in een fabriek, zijn goede en eerlijke voedingsmiddelen. Je vindt deze meestal aan de zijkanten van elke supermarkt.

Het lichaam is perfect. Overgewicht is niet het werkelijke probleem: het is de uiting van een probleem


Net een leuke tekst gelezen van Annemarie Postma. Hierbij enkele fragmenten. Voor het complete artikel op de originele website klikt u op het bovenstaande boek.

"Het lichaam is perfect. Hoe dik, dun of ‘onvolmaakt’ je je lichaam ook vindt; je lichaam is precies zoals het nu moet zijn."

"Overgewicht is een groot probleem in de welvarende wereld. Maar overgewicht is niet het werkelijke probleem; het is de uíting van het probleem. Het werkelijke probleem van de meeste mensen met overgewicht is een gebrek aan gevoel van eigenwaarde en liefde voor zichzelf. Overmatig of dwangmatig eten toont de behoefte tot ontsnappen aan de realiteit en het zoeken naar bescherming, geruststelling, controle en houvast. Door veel mensen wordt voedsel niet gebruikt om het lichaam te voeden en het leven te vieren maar ‘misbruikt’ voor psychische steun."

"Het belangrijkste is het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor je gezondheid en welzijn. Met aardiger en begripvoller voor jezelf en je lichaam te worden. Elke dag een beetje meer."

"De vraag is niet welk dieet het beste werkt, want beste diëten bestáán niet. Een zinnigere vraag zou zijn: hoe zorg je dat je zoveel eigenwaarde ontwikkelt dat je ook werkelijk vindt en voelt dat je een gezond lichaam wáárd ben; dat je ertoe dóet en geluk, vitaliteit en succes je geboorterecht zijn."

woensdag 8 juli 2009

De leugen van lokale vetverbranding


Iedereen kent ze wel: de advertenties en de artikels in magazines die je beloven om lokaal veel vet te verliezen. Ik kan hier kort in zijn: het zijn leugens.

De meeste mannen willen heel graag hun bierbuikje kwijt. De meeste vrouwen hebben het hardnekkigste vet op hun heupen en billen.

Er zijn mannen die honderden sit ups per dag doen en nog steeds een buikje hebben. Hoe komt dit? Wanneer je zo veel sit ups per dag doet, heb je zeer zeker prachtige buikspieren. Daar twijfelt niemand aan. Het enige probleem is dat deze mooie spieren niet zichtbaar zijn omdat ze bedekt worden door een dikke laag buikvet! Bij mannen worden buikspieren zichtbaar vanaf een vetpercentage van ongeveer 10%. Bij vrouwen ligt dit percentage rond de 15%.

Het erge aan lichaamsvet is dat de lastige stukken (buikvet bij mannen, heupvet bij vrowuen) precies die stukken zijn die het laatste weggaan wanneer je goed eet en sport. Vergelijk het met een zwembad dat leegloopt: in het ondiep terkt het water snel wag, maar in het diep staat tot op het laatste water. Dit is ook het geval met het lastige vet. Er is geen "binnendoortje" of "korte route" naar lokale vetverbranding.

woensdag 1 juli 2009

IJzer, vitaminen, mineraaaaaaaalen!



Hierbij een link naar een pdf met een zeer overzichtelijk tabelletje van Vitaminen en Mineralen. Met dank aan Orthokennis.nl. Bestandsgrootte: ongeveer 900MB.

dinsdag 30 juni 2009

Hoe lichaamsvet kwijt spelen

Rachel Richardson uit California geeft enkele goede tips wat de beste aanpak is om lichaamsvet kwijt te spelen.

Het is zeer belangrijk om je bloedsuiker te laten dalen. Dit doe je door een aangepast dieet dat arm is aan koolhydraten en door op zeer regelmatige tijdstippen telkens een beetje te eten. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je steeds een beetje eiwitten (proteine) neemt bij elke maaltijd en dat je voldoende sport.

Op deze manier stijgt de hoeveelheid glucagon. Omdat je cellen geen suikers meer uit het bloed kunnen halen voor hun energievoorziening, zal glucagon energie gaan halen in de cel: dankzij glucagon komt er opgeslagen vet vrij uit de cel. Belangrijk om te onthouden: dit mechanisme werkt enkel bij een continu lage bloedsuikerwaarde, zodat het lichaam het vet zal aanspreken.

Samengevat:
- weinig koolhydraten eten (maximaal 50% van je totaal aantal caloriën),
- regelmatig eten (5 tot 6 keer per dag), waarbij je telkens ook ervoor zorgt om voldoende proteïne te eten,
- regelmatig sporten (liefst dagelijks, minstens een half uurtje).

maandag 22 juni 2009

10 things you need to know about losing weight



Deze documentaire werd getoond op de BBC en Vitaya en werd gemaakt door Michael Mosley, dokter en journalist. Ik vond het een eerlijke en informatieve uitzending, een ideaal vertrekpunt voor mensen die objectieve informatie zoeken. De bovenstaande afbeelding linkt naar de BBC-website.

In het kort:
1. Hou een eetdagboek bij. Leer hoeveel je per dag moet eten.
2. Melkproducten met laag vetgehalte helpen bij het vet weg te houden
3. Mix je maaltijd tot dikke soep of eet gewoon regelmatig dikke soep: op de manier blijft je hongergevoel langer weg.
4. Eet iets meer proteines. Proteine houden de honger langer weg en verhogen je metabole verbranding.
5. Let goed op hoeveel calorieën je eet per maaltijd. Hou er rekening mee dat gezond voedsel ook calorieën bevat!
6. Reduceer je porties en maak gebruik van kleinere bordjes
7. Sla nooit een maaltijd over en verhonger jezelf niet.
8. Kleine aanpassingen aan je levenswijze hebben reeds een positief effect. Neem de bus of de fiets wat vaker.
9. Sporten is cruciaal.
10. Eet langzaam. Op deze manier krijgt je lichaam de tijd om aan te geven wanneer het genoeg heeft.

Er zijn goede vetten en slechte vetten: welke eet jij?


Vroeger dacht men dat een goed voedingspatroon bestond uit het weghalen van alle vetten. Dit is niet waar. Een goed opgebouwd voedingspatroon bevat minstens 12% tot 15% uit de juiste vetten.


Wat zijn de juiste vetten?

Verzadigde vetten zijn slecht in mega grote hoeveelheden. Ze zijn zeer dikwijls van dierlijke oorsprong en je kan ze makkelijk herkennen aan het feit dat deze vetten stollen op kamertemperatuur. Iedereen kent het gestolde bakvet van een frietketel of een pan spek wel. Verzadigde vetten verhogen de cholesterol in het bloed.

Onverzadigde vetten kunnen opgedeeld worden in 2 groepen:
Mono-onverzadigde vetten en Poly-onverzadigde vetten.

De onverzadigde vetten zijn meestal van plantaardige oorsprong. Ze bevatten de groep essentiële vetzuren Omega-3 en Omega-6.

Opgelet: essentieel betkent in dit geval dat het lichaam deze stoffen nodig heeft (in kleine hoeveelheden) en dat het lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken. Omega-6, linolzuur, ligt zwaar onder vuur omdat dit het risico op hartinfarcten aanzienlijk verhoogt. (Je vindt het oa in margarines zoals Becel pro-activ).

Omega-3 (Alpha-Linoleenzuur) daarentegen heeft net een beschermende functie voor hart en bloedvaten. Je vindt dit vooral in vette vissoorten zoals zalm, makreel, enz.

Enkele eenvoudige tips om een eventueel ongunstige vetzuursamenstelling van de voeding in evenwicht te brengen:

•Vermijd olieën en vetten met meer dan 30 procent linolzuur, zoals zonnebloemolie, maisolie en de meeste dieetmargarines.
•Gebruik olijfolie of koolzaadolie als keukenvet (in landen als Duitsland, Frankrijk, Zweden en Finland zijn nauwelijks nog linolzuurrijke margarines te koop) en wees niet al te bang voor echte boter.
•Eet geregeld groene bladgroenten. Vooral postelein (een onkruid!) bevat relatief veel van het gewenste alfa linoleenzuur.
•Eet vaker vette vis, zoals haring of makreel. Visolie bevat de omega-3 vetzuren in de vorm waarin het lichaam ze wil hebben. Oudere mensen hebben meer moeite om het plantaardige alfa linoleenzuur om te zetten.

Lege Calorieën


Voedingsmiddelen die vaak lekker zijn maar strikt genomen niet bijdragen tot een gezonde voeding noemt men wel eens "lege calorieën". Wat is er dan verkeerd met deze voedingsmiddelen? Niets, behalve dat ze meestal alleen maar energie of calorieën leveren – en daar nemen we in onze Westerse welvaartsmaatschappij vaak allemaal al te veel van - in de vorm van vet, suiker of alcohol, en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Daarom worden zij ook “lege calorieën” genoemd. Eet er best zo weinig mogelijk van en vervang ze zo veel mogelijke door gezonde voeding.
Bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1081"

vrijdag 19 juni 2009

De 2 grootste maatschappelijke ziektes

Twee ziektes komen steeds sterker op de laatste jaren. Ze werden voor het eerst beschreven door Brian Tracey, een van ' werelds beste motivatie coaches. Kanker? Aids? Diabetes? Osteoporose? Nee, ik bedoel de volgende 2 mentale ziektes.

De eerste noemt de "iets-voor-niets ziekte". De ziekte komt voor bij mensen die geloven dat ze steeds ergens meer kunnen uithalen dan wat ze zelf er in steken. De mensen willen steeds de beloning zonder dat ze er de volledige prijs voor moeten betalen. Brian Tracey zegt hierover: "deze mensen trachten door de draaideur van het leven stappen terwijl iemand anders de deur moet rondduwen".

De tweede ziekte is de "Quick fix ziekte". Deze ziekte trekt mensen aan die altijd een snelle en makkelijke manier zoeken om hun doelen te bereiken. Zij zoeken naar onmiddellijke oplossingen voor problemen die misschien maanden of jaren nodig gehad hebben om te ontstaan. Zij zoeken binnenwegen om bepaalde kernvaardigheden te leren waarvoor andere mensen maanden of jaren nodig gehad hebben om deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

Een verkeerd voedingspatroon dat jaren werd volgehouden, kan je niet op enkele weken tijd corrigeren. Er is geen "quick fix". Er zijn geen magische dieet-pilletjes of wondermachines, hoewel de reclame-indsutrie je iets anders wil laten geloven.

Betekent dit dat alles ineens onmogelijk wordt? Nee, wanneer je bereid bent om een duidelijk doel te stellen en wanneer je bereid bent om hiervoor de prijs te betalen en het nodige werk te doen opm dit doel te bereiken, dan is alles mogelijk.

Ola tussendoortjesvergelijker: misleidende reclame

Er is -terecht- een hele discussie ontstaan over dit reclamefilmpje van Unilver/Ola. Er wordt gesuggereerd dat de Kcal van een ijsje lager zijn dan van bijvoorbeeld een ander gezonder tussendoortje.

Deze informatie over het aantal Kcal in de ijsraket is niet foutief, maar Unilever verzwijgt wel tegelijkertijd de meest essentiële informatie: namelijk dat gezonde voeding niet alleen draait om Kcal, maar ook om de juiste samenstelling. Het slechtste wat een mens kan eten, zijn geraffineerde suikers! En dit is nu net precies wat een waterijsje van Ola is...

Het bewijst nogmaals dat objectieve informatie over voeding zeer moeilijk te vinden is.

donderdag 18 juni 2009

Crash-dieet = crash resultaat!


Eerste simpele regel: doe nooit aan crash-diëten, maar val langzaam af. Eet nooit minder dan 500 Kcal van wat je dagelijks nodig hebt. Wanneer je hierbij sport (lopen, fietsen, zwemmen in combinatie met krachttraining zijn ideaal), kan je perfect snel en efficiënt lichaamsvet verliezen. Het is ontzettend belangrijk om consequent te sporten wanneer minder eet dan je dagelijkse behoefte aan caloriën:


  • je vermijdt dat je lichaam zuiniger gaat omspringen met je energie, je metabolisme blijft dus hoog

  • je verhoogt de insulinegevoeligheid van je cellen

  • je behoudt je spiermassa, en deze is ontzettend belangrijk om er goed uit te zien en om je vetverbranding op peil te houden.

Voedingsconsulente


Hoi, ik ben Tien! In deze Blog zal je allerhande artikelen te zien krijgen over gezond en verantwoord eten. Mensen die informatie zoeken over gezond en verantwoord eten hebben hier hun stekje gevonden.

Een mooi lijf en een goede gezondheid komen niet vanzelf. Helaas vind je in de media te veel onzin-informatie over wat je nu precies moet doen om je doel te bereiken, zodat je op de duur door de bomen het bos niet meer ziet. Nochtans zijn de regels zeer eenvoudig. Meer hierover in mijn volgende stukje...


groeten,

Tien!


zondag 15 februari 2009